14/10/2008

OΜΙΛΟΣ ΤΙΤΑΝ: «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

H Separation Technologies LLC (ST), θυγατρική του Τιτάνα με έδρα τις ΗΠΑ, προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία ‘Hatra Cement i Beton’, θυγατρική της Lafarge Cement Πολωνίας, για την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροστατικού διαχωρισμού και επεξεργασίας ιπταμένης τέφρας, η οποία παράγεται ως απόβλητο από τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια του μεγαλύτερου πολωνικού Ομίλου χημικών CIECH, στην περιοχή Γιανίκοβο της Πολωνίας.

Η παγκόσμια πρωτοπόρος, «πράσινη» τεχνολογία της ST μετατρέπει την ιπτάμενη τέφρα, ένα βιομηχανικό απόβλητο που προέρχεται από την καύση άνθρακα, σε δύο χρήσιμα προϊόντα:

• ένα τυποποιημένο δομικό υλικό (ProAsh®), το οποίο χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα
  • ένα σταθερό καύσιμο (EcoTherm®), χρήσιμο για τη βιομηχανία

Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργείται μία κερδοφόρος δραστηριότητα, η οποία, ταυτόχρονα, συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος:

• περιορίζοντας την ανάγκη ταφής αποβλήτων
  • εξοικονομώντας ενέργεια
  • μειώνοντας τη λατόμευση πρώτων υλών
  • μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

Το όλο εγχείρημα, έχει λάβει εύσημα από τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία στην Πολωνία, για τη συνολική συνεισφορά του στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της ST που εγκαθίσταται στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ήδη λειτουργούν 18 μονάδες διαχωριστών της ST στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.